onsdag 14 maj 2014

Orientering/samarbetslekar

Hej!

Denna veckan koncentrerar vi oss på, som sagt, orientering med fyror och femmor i början av veckan. Kunskapskravet för sexan är: "Eleven kan orientera sig i bekanta miljöer med hjälp av kartor." Förutom detta som vi jobbar mot på idrotten kommer vi att ge oss ut i skogen och orientera nästa fredag under uteveckan. Detta för att de ska få prova detta. Målet i nian såsmåningom är att man ska kunna orientera sig i obekanta miljöer med hjälp av kartor och andra hjälpmedel. Då kan det vara bra att man har fått tillfälle att träna detta vid många olika tillfällen så man känner sig säker.

Ettor och tvåor kommer under sina andra lektioner ägna sig åt samarbetsleken Catch the flag. Om samarbete står det i kursplanen för idrott och hälsa: "Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla sin samarbetsförmåga och respekt för andra." I Catch the flag ges man verkligen den möjligheten.

Fyror och femmor kommer också att jobba mot samma mål under sin andra lektion. Men då väljer jag Spionleken som påminner om Catch the flag, men med några andra ingredienser. Här gäller det att fånga in motståndarnas kung. Men det är bara lagets egna spion som kan fånga kungen. Och spionen gäller det att hålla hemlig eftersom han/hon blir satt i fängelse av alla andra i motståndarlaget, utom kungen. Självklart bör man även hålla kungen hemlig för sina motståndare. Vilken roll i laget man får bestäms av slumpen genom att jag delar ut kort, som man sen behåller för att kunna visa vilken roll man har.

Vi hoppas på att vädrets makter är med oss, så att vi kan njuta av, förutom idrotten, även solen.

Ha det gott!
/Jonas

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar